Falafelpandekager…

Jeg må simpelthen starte med at grine højt, hahaha 🙂 Der er så mange ting der gået skævt i min madlavning de sidste par dage, og det på trods af utrolig mange timer i køkkenet, gode intentioner og masser af kærlighed og respekt for maden.

Vi kan starte med mine gode intentioner her til aften… menuen stod på “Falafelrulle”, en simpel og børnevenlig ret. Jeg havde dog nogle kyllingedeller i baghånden, hvis de ikke kunne lide falaflerne (med 4 fed hvidløg mm.). Og det var vist meget godt… Så vidt jeg ved er falafler kuglerunde, sprøde udenpå og bløde indeni. Jeg indfriede halvanden af de krav… De var bløde indeni og halvsprøde, men kuglerunde – det var de sq ikke 🙂 haha…

Flade falafler...
Flade falafler…

Jeg bagte dem i ovnen og de smagte faktisk godt, men de klaskede godt nok meget sammen, flade som pandekager. Når nu det var resultatet ,var det faktisk meget praktisk i forhold til, at der skulle “bygges” lag på af grønt i rullen 🙂

Falafel med grønt fyld og hummus
Falafel med grønt fyld og hummus

Knækbrød eller scones med chokolade?

Scones var klart førstevalget blandt drengene, da vi skulle se den store bagedyst, men da de smagte den bitre 70% chokolade i bollen, blev den ret hurtigt valgt fra igen. Det var simpelthen “for mørkt”… problemet var ikke selve sconesdejen på trods af, at den var lavet uden sukker og med glutenfri mel (groft rismel, hirsemel, HUSK mm.), men altså chokoladen. Ok, det er noteret, men super fedt at grunddejen blev accepteret, så kan der eksperimenteres der igen.

Sunde chokoladescones
Sunde chokoladescones – som jeg nok får for mig selv… 🙂

Helt klart på favoritlisten

Jeg synes de sidste to dage har været succesfulde på madfronten. Mandag prøvede jeg en ovnret med en “linse-tomat-gryde” og sød kartoffelmos på toppen”. Det var forholdsvis nemt at lave og smagte godt hele vejen rundt. Den tåler gentagelse 🙂 Mindede lidt om kødsauce i bunden, men fantastisk at det hele bestod af grøntsager og krydderier.

Ovnret med linser og grønt
Ovnret med linser og grønt

Når nu jeg ikke har haft held med at finde min sukkerfri yogurt og ikke har prøvet den hjemmelavede endnu, kastede jeg mig ud i havregrød i går og har kørt den igen i dag. Det er jo mega enkelt at lave havregrød… det har jeg gjort tusinde gange før… til børnene… men nu skulle jeg prøve at lave en portion lækker grød til mig selv. indtil videre er det blevet ved basis grøden – toppet med kanel og lækker frugt. Det fungerer godt! I dag serverede jeg den for min mor, da jeg havde inviteret mig selv på morgenmad hjemme hos hende 🙂

Havregrød med frugt og kanel
Havregrød med frugt og kanel

Sidste tilføjelse til favoritter – for nu – er den Flækærte-dahl jeg lavede i går med homemade fladbrød. En ret tidskrævende ret, men tilgengæld utrolig enkel i sit resultat… ja, det blev jo nærmest som brød med dip ala hummus…!!! Tror lige jeg panikkede lidt, da det gik op for mig med to skrigende drenge i baggrunden: “jeg er suuuuulten”…

Godt så… Jeg havde en halv time til Dahlen var færdig, så jeg satte brune ris over (som så tog 45 min at tilberede…) kogte spaghetti (som var færdigkogt alt for tidligt) og lynstegte lidt forskellige grøntsager. Puha… jeg har pludselig mange gryder og pander i gang på et meget lille konfur…

Flækærtedahl med fladbrød
Flækærtedahl med fladbrød

Drengene er gode til at smage på det nye, med kaster sig derefter hurtigt over det de kender. Så spaghettien med rød pesto var ikke lavet forgæves.

Basisk mad rimer ikke på vægtforøgelse

Nej, hverken bogstavelig talt eller i ordets forstand. Jo mere basisk mad vi går efter, jo “grønnere” bliver maden og jo færre kalorier følger med. Det er for de fleste (inkl. undertegnede) ikke noget problem, men Jacob har tabt sig en del den sidste måneds tid, og har brug for at tage lidt af det på igen. Og det er virkelig svært i det basiske miljø.

Oven i den kalorielette kost har Jacob heller ikke super meget appetit, det gør ondt i munden at spise pga leukæmien og smagsløgene fungerer ikke optimalt.  Så, fornøjelsen ved at spise er faktisk forsvundet lige for tiden. Maden smager lidt ens siger han… What! Aldrig har jeg brugt så mange forskellige og nye krydderier og smagsgivende grøntsager i min mad i forskellige sammensætninger, og så smager det ens 🙂 Jeg synes det er rigtig synd for ham, og håber det ændrer sig, så han kan nyde maden mere, for det er også livskvalitet.

Vi ved godt, hvilke basiske eller let syre madvarer der er gode kalorier i, så som grove kulhydrater, og dem prøver vi også at spise så meget af som muligt, men uden appetit osv er det svært at spise ekstra meget for at tage på. Vi har derfor valgt at “snyde” med lidt fy-fy mad ind i mellem der skal give Jacob noget energi og kalorier, og det er ikke let. Nu er vores hjerner jo indstillet på at følge de retningslinier der hjælper med at bekæmpe kræften, så at gå på kompromis med dem er svært, men livet skal også hænge sammen, så vi gør, hvad der føles rigtigt og henter vejledning forskellige steder.

Kræftceller trives bedst i et surt miljø

Der skal ikke mange dage til på basisk kost før det er tydeligt at kroppen sætter pris kostomlægningen. Systemet fungerer bedre og bevidstheden om alle de gode råvarer der indtages booster selvværdet. Det er virkelig en tilfredsstillelse at kigge på de ingredienser, man skal til at bruge i en ret, hvor stort set alt er grønt og organisk.

Grønne ingredienser er en fryd for øjet og selværdet
Grønne ingredienser er en fryd for øjet og selværdet

Jeg er typen der går all in. Det kunne jeg mærke i dag, da jeg ringede til min mor og meddelte hende, at Jacob gerne ville være med på “fiskeholdet” i morgen, når vi skal derhjem og spise. “Vil du så ikke også  have fisk, Tine”, spurgte hun mig. Nu er der jo absolut ingenting galt med fisk, men jeg kunne mærke en modstand inde i mig og sagde pænt nej tak. Jeg holder mig til “planen” og spiser tilbehøret 🙂

Mine faste “syndere” er mørk chokolade, lidt tørret frugt, en sjat mælk i theen, hvis jeg drikker sort the, som i øvrigt i sig selv også er på syrelisten, og måske en diet coke, hvis jeg virkelig skal skeje ud – ude i byen 🙂 (nå ja, og drinks, men sker jo ikke så tit…)

Vi har målt vores PH værdi, for at tjekke om vi gør noget rigtigt. Desværre målte vi ikke før vi startede på kostændringen, men jeg er sikker på den ville have scoret højt på syreskalaen. Vores PH værdig ligger på omkring 7,5 og testet via urinen, skal værdien helst ligge mellem 5-6 eller højere. Så, vi ligger ret fint. Jeg ved ikke, om man kan ligge for højt… sikkert ikke, men det anbefales dog at der indtages noget syre (20-30%) for at skabe en naturlig balance.

Læs mere om syre, base og kræft her

Håber der er energi i C-vitaminer i morgen

I morgen skal Jacob have taget en ny blodprøve, der skal vise, om han har brug for mere blod og hvordan det går med “leukæmitallet”. Prøven tages om morgenen, og Jacob får svar sen eftermiddag. I mellemtiden tager vi en tur til Lyngby for at blive tanket op med C-vitaminer, og den her gang håber jeg for Jacob at det kan give ham energi, som andre fortæller de oplever med behandlingen.

Mens Jacob får vitaminer, skal jeg mødes med en gammel skolekammerat, jeg ikke har set siden gymnasiet. Hun arbejder åbenbart tæt på klinikken, så der hopper jeg over og bruger ventetiden fornuftigt. Det glæder jeg mig rigtig meget til 🙂

En lille stund i solen
En lille stund i solen

 

5 meninger om “Falafelpandekager…”

  1. Så kom der svar fra Alpro, de skriver de har denne yoghurt : vores nye Alpro Naturel Usødet. Den er 100% plantebaseret og helt fri for sukker (0%) Naturligt laktosefri og glutenfri ( lavet på afskallede SOJABØNNER) og de forhandles i Kvickly.

    1. Du er skøn. Tak for hjælpen. Jeg må en tur i Quickly igen (de havde det ikke sidst jeg var der…) og se om de har fået det hjem eller ønske det 🙂

  2. Hej Tine.

    Hvorfor glutenfri mel? Jeg har læst at medmindre man har glutenaldergi, så har kroppen faktisk godt af det. Er det noget noget syre/base halløj?
    Det er vildt spændende at følge med i al maden- og samtidig sidder jeg her skjult bag skærmen og hepper på Jacob og smiler lidt hver gang nyhederne er positive.

    Knus
    Michael

    1. Hej Michael
      Tak for din kommentar. Det er dejligt at høre du får noget positvt ud af at læse med 🙂
      Jeg har ikke bevidst valgt glutenfri mel, fordi det skulle være mere basisk, det var tilfældigt at den meltype var brugt i opskriften. Det var Hirse eller rismel der var glutenfri. Alt mel er syredannende, men lidt syre er ok, så jeg prøver at bruge de groveste kornprodukter som muligt og nogle gange nogle helt nye og spændende meltyper 🙂
      Knus
      Tine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *