Broccoli er ikke nok lige nu

Ude godt men hjemme bedst. Det tror vi alle sammen føler ind i mellem, særligt, hvis vi er meget på farten, men når man er hjemme 24/7, kan hjem pludselig føles som et fængsel og en smule klaustrofobisk.

Jeg er ikke i tvivl om, at Jacob er træt af at bevæge sig på de få kvadratmeter der er fra soveværelse til stue, og hvor kedeligt det er med den smule beskæftigelse der er muligt i hans tilfælde. Hjernen vil udforske og sindet stimuleres og udvikles, og det sker ikke ved at bevæge sig i det samme mønster dag efter dag… men der er ikke energi i kroppen til andet. Og det skal respekteres, selv om det er svært.

Kemo får tag på leukæmien men også de “gode” celler

Jacob har haft en hård uge med skiftende ubehag, senest en del svimmelhed. Så meget, at der skal holdes en del pauser og holdes fast i ting ved bevægelse. Vi har prøvet det før ved for lav blodprocent og det viste sig ved morgenens blodprøve, at det også er forklaringen denne gang.

Jacob fik jo kemopiller i weekenden, og vi ved at kemoen også “dræber” de gode blodceller og derfor er blodmængden faldet på få dage. Heldigvis fik kemoen også ram på nogle leukæmiceller, så det tal ser pænt ud igen, puha… lægen var ret overrasket over, at de har virket så godt, og har anbefalet, at Jacob starter på dem igen næste weekend.

Billedet er fra en lille præsentation jeg lavede til Oskars klasse da Jacob blev syg sidste år. Jeg valgte at fortælle om sygdommen og den kemobehandling Jacob skulle igennem til hans klasse for at afmystificere sygdommen og hele vores situation, nu hvor Oskars far skulle være indlagt i mange måneder og blive synligt mærket af sygdommen og behandlingen.

Se hele oplægget om kræft fortalt i børnehøjde

Helt konkret er hans blodprocent i dag på 5% og det er ret lavt. Normalområdet for mænd er 8-11%, og vi ved fra lang tids erfaring, at når Jacobs blodprocent kommer under 6%, så skal han “tankes op”.

Udover den lave blodprocent, var hans blodpladetal også meget lavt. Ja, faktisk ikke eksisterende… det er nede på 0! Normalt har vi omkring 150-400 (milliarder) blodplader pr liter blod, og de er ret vigtige, da de er nødvendige for at blodet størkner og aflukker et blødende sår. Når man ikke har nogle blodplader, er der derfor risiko for blødninger, hvorfor det er vigtigt, at Jacob ikke pådrager sig nogle skader som slag, sår og rifter. Han skal holde sig i ro.

I morgen er der bestilt tid til blodtransfusion.

En forkølet start på ugen

Oskar har været forkølet nogle dage og jeg valgte derfor at holde ham hjemme i dag, og han bliver også hjemme i morgen. Det er vigtigt at holde sygdom så langt væk som muligt fra Jacob, og vi må gøre alt vi kan, for at få styr på forkølelsen, inden det evt. bliver værre og sætter sig i hals mm.

Heldigvis er ingen af os andre ramt, men det er en svær periode, vi går ind i lige nu, så vi kan nok ikke helt undgå snotnæser og hoste, men vi må tage vores forholdsregler.

Broccoli og ingefær ikke nok lige nu

Jacob kæmper med sin vægt. Han har tabt sig en hel del det sidste år, og særligt den sidste måned, har det taget fat, fordi han har været så ramt af diverse ubehag og derfor været tvunget til at holde sig i ro. Han vil rigtig gerne tage på og bare føle lidt mere energi og styrke i sin krop, og han får ikke nok energi fra den basiske kost, vi spiser lige nu – særligt fordi han ikke har appetit nok til at spise så meget ekstra der skal til, for at opnå den mængde kalorier han ønsker. Så vi har valgt at gå lidt på kompromis med kosten og fylde lidt proteiner og fedt på Jacob, og valget faldt på kyllinglår :). Ikke den største “syresynder” og samtidig en nem “snack” der kan spises direkte fra køleren ved den mindste sult.

Kyllingelår med grønt tilbehør
Kyllingelår med grønt tilbehør

Ja, så jeg tilberedte 1,5 kg kyllingelår i går og der er blevet spist godt af dem. Som tilbehør, og hovedret for mig, lavede jeg en lille ris- og grøntsagsret og lidt pasta med rød pesto til børnene – som de elsker 🙂

Find 5 fejl

Jeg handler næsten hver dag… også selvom jeg prøver at planlægge lidt frem i tiden, men lige denne uge har jeg ikke fået planlagt noget, og det bøder jeg så for, når der skal handles… men det er ok 🙂

Jeg tog lige et billede af mine indkøb i dag, og det viser faktisk meget godt et typisk indkøb, selvom det var et mindre et af slagsen. Nu køber jeg jo både ind til det basiske køkken og til drengenes behov, så der er nogle ting der afviger fra den “basiske kollone”. Kan du se hvad det er?

Dagens indkøb
Dagens indkøb

På syrelisten fra dagens indkøb er følgende: æg, rosiner, mælk og nok også peanutbutter… jeg blev bare nødt til at købe peanutbutter, da jeg prøvede en dadelkugleopskrift af i går aftes der indeholdt peanutbutter og det smagte fantastisk! Det syntes mine kollegar også som jeg besøgte i eftermiddags til en hyggestund på kontoret. Jeg havde lovet at tage lidt knas med og det blev selvfølgelig den sunde slags, i hvert fald naturligt sundt… Glutenfri Blåbærmuffins og crunchy dadelkuger (som jeg ikke fik taget billeder af…) 🙂

Glutenfri blåbærmuffins
Glutenfri blåbærmuffins

Aspargessuppe a la mormor

Vi havde jo en kæmpe success hos mormor sidste uge, da hun serverede aspargessuppe, så den lavede jeg i dag ud fra hendes opskrift, og den blev god igen 🙂 Jeg valgte at toppe den med ristede aspargestoppe og kartofler. Det var virkelig lækkert og mættede godt. Klart en af favoritterne!

Aspargessuppe med ristede aspargestoppe og kartofler
Aspargessuppe med ristede aspargestoppe og kartofler

Min nye bedste ven

Sig hej til min nye bedste ven, minihakkeren! Jeg har længe sukket efter en foodprocessor, men jeg har simpelthen ikke plads i mit lille køkken til sådan et monster, så jeg faldt over denne lille udgave og den har allerede hakket mine løg til aspargessuppen i dag – meget fint! Og det tog sådan ca 5 sek. Ja tak 🙂

Min nye bedste ven
Min nye bedste ven – minihakker

Nu skal der masseproduceres dadelkugler og hakkes løg på livet løs 😀

Tirsdag er musik i mine ører

Det er altid svært at gå fra Jacob, når han ikke er helt på toppen og jeg spørger nok lige en ekstra gang (for meget) for at være sikker på, at han er ok, inden jeg går. Han forsikrede mig, at han sagtens kunne klare at være hjemme, mens jeg tog over til “øver” med Röst. Og han mindede mig om, at det er godt for mig at få et “løft”, blive boostet af det jeg elsker allermest, nemlig min musik. Så jeg puttede børn, sagde pænt farvel og tog afsted.

I dag var det virkelig en booster. Så fedt! Vi havde en rigtig god energi og fik nogle fede nye sange på repetoiret. Gotta love it!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *