Den første…

Det er ikke overraskende svært at opleve noget for “første gang” uden Jacob, særligt højtider og andre mærkedage. Vi har så oplevet de største begivenheder for første gang allerede de første uger efter Jacobs død…

Den nye familie <3
Den nye familie kaster sig ud i livet <3

Julemåneden og alle de traditioner der følger med; adventshygge, juleafslutninger til diverse fritidsaktiviteter, skole og børnehave, finde det helt rigtige juletræ, pynte det… pynte op til jul i huset (hvoraf jeg mangler 90% af vores julepynt i kasser der sikkert står på loftet, som jeg ikke har haft overskud til at få ned…), nissehalløj og selvfølgelig juleaften. Den største og mest sentimentale dag på hele året.

For en uge siden havde Jacob (og jeg) fødselsdag og om en uge er det Nytårsaften. Herefter bliver der en “pause” fra de store mærkedage og det ser jeg faktisk frem til. En Januar måned uden begivenheder.

Juleaften

“Mor, det har været den bedste juleaften”, var Oskar sød at sige flere gange i løbet af i går aftes. Det på trods af den svære “første gang” og at han faktisk var ret sløj hele dagen. Drengen der elsker mad sprang over julemiddagen… han havde hovedpine og var mat, men klarede sig igennem gaveseancen og formåede at sætte stor pris på både gæster og gaver. Dejligt overskud <3

En lille juleselfie i sofaen mens vi venter på julegaver :)
En lille juleselfie i sofaen mens vi venter på julegaver 🙂

Det var en god dag, men den var også hård. Jeg havde en sten i maven fra det øjeblik jeg vågnede og kunne mærke, at jeg var meget tyndhudet… jeg havde mest lyst til at blive under dynen, men Charlie kaldte på mig “moaaaaaaar” længe nok til at jeg måtte op og i gang med dagen. Det er både hårdt og fantastisk at have børn, når man har det svært… de har nogle helt basic behov, de skal have opfyldt og det er kun mig der kan hjælpe dem med det. Det handler både om lavpraktiske ting som at lave mad til dem, hygiejnepleje, praktisk hjælp og selvfølgelig den altafgørende kærlighed – de skal have den portion kærlighed alle børn har brug for + lidt ekstra.

Jeg har ikke noget valg… der er kun mig til at være der for dem nu og det er min pligt at opfylde alle de behov – hver dag. Også de dage, hvor jeg helst vil gemme mig og bare glemme tid og sted. Heldigvis har jeg en fantastisk familie og skønne venner der altid står klar til at hjælpe, men det er min pligt og min opgave at være der 100% for børnene på fuld tid. Det giver sig selv at det er hårdt at tilsidesætte sig selv meget af tiden, men omvendt kommer der så meget kærlighed retur at der ikke noget jeg hellere vil. Ja, det er dejligt, når de kommer lidt ud af huset og jeg får tid for mig selv, men jeg kan mærke, at jeg har det bedst, når de er i nærheden. Nok en følelse der er ekstra stærk lige nu. Jeg har også brug for tid til mig selv og det skal jeg nok få, believe me 🙂 der er allerede lagt planer i 2017 for “Tine-tid” <3

Nå, tilbage til julen…

Vi holdt jul herhjemme, som planlagt, med mine forældre og Jacobs forældre, som planlagt. Jeg skulle ikke forberede noget… de kom med al maden, ja selv sukker til de brune kartofler og andet tilbehør som de ikke turde regne med, at jeg havde liggende 🙂 Maden smagte fantastisk og vi hyggede os utrolig godt under hele aftenen. Vi snakkede en del om Jacob, det er i hvert fald det jeg husker bedst lige nu, og det var præcis som det skulle være. Gode minder.

Juleaften
Juleaften 2016 – vi spillede bingo om mandelgaven, da børnene ikke spiser Risalamande 🙂

Jeg tror vi alle sammen fik lidt større gaver en normalt, gaver vi virkelig ønskede os. Vi blev med andre ord forkælet. Den sværeste gave var den jeg ville give farmor og farfar… jeg var meget i tvivl om jeg skulle give den gave, men det føltes rigtigt at give en gave med en særlig betydning for dem den særlige aften. Og den blev heldigvis modtaget med glæde og taknemmelighed. Gaven var en “mindekuffert”, et sted hvor de kan samle alle de gode minder om Jacob, som de så har nem adgang til og kan åbne og lukke for, når tiden er til det. Jeg lagde et par minder i “på forskud”, minder fra før min tid med Jacob og noget fra tiden lige nu. Der var både noget at smile af (så som osterejer som Jacob elskede), noget at fordybe sig i (en bog som Jacob var i gang med at læse lige nu) og genstande der kunne minde dem om hvor stor en fighter Jacob altid har været (Ironman medalje og billede fra målstregen).

Vi har også selv fået en mindekuffert som vi skal fylde op, når vi “finder ting” herhjemme vi vil gemme. Oskar mener vi skal gemme ALT, så måske får vi brug for et par kufferter mere… eller også skal vi bare lige give os god tid til at sortere tingene <3 Jeg forstår godt hvor det kommer fra. Jeg er heller ikke klar til at “komme af” med nogle af Jacobs ting. Det føles som om man giver slip, når hans ting forsvinder og det er nok derfor vi ikke er gået i gang endnu… vi har ikke lyst til at give slip endnu. Jacob skal stadig have plads herhjemme, både fysisk i hans ting og i vores hjerter. Hvor jeg før synes det var svært at stå med Jacobs vasketøj, er det nu svært at stå med en vask der ikke indeholder hans tøj… det er et meget paradoksalt dilemma. Vi klamrer os til alt der minder os om Jacob.

“God jul far”

Jeg vil tro at vi startede en ny tradition juleaftensdag med at gå en tur på kirkegården og sige god jul til Jacob. Oskar var i tvivl om han havde lyst til det, om han kunne klare det, men jeg ved at han ville fortryde det hvis han ikke tog med, og det fremlagde jeg for ham. Det skulle stadig være hans eget valg, og det ville blive svært, det er det for os alle sammen og det kan ingenting ændre på. Han valgte at tage med, men halvvejs på vej over til gravstedet inde på kirkegården, brød han sammen og vi stod tæt og græd sammen. Vi var 50 meter fra gravstedet, hvor mormor og farfar stod, og Oskar kunne ikke gå videre og det var helt ok. I bilen havde vi allerede snakket om at det var helt ok at blive ked af det ligesom det var ok ikke at blive ked af det. Og lige nu blev Oskar overvældet af sin sorg over savnet af far. Han bad mig lægge hans julehjerte på graven for ham, men da jeg stod ved graven og skulle til at lægge det, stod Oskar der ved siden af mig og ønskede selv at gøre det. Han lagde det røde hjerte til far og Charlie det hvide. Og han var glad for at han fik mod til at gøre det. Charlie fik sagt “Jeg elsker dig far” ved gravstedet, det var utrolig sødt og inderligt.

Det var første gang vi så gravstenen. Den er helt perfekt! Bornholmsk granit, helt enkel og rå sten, enkel font (Helvetica – en af Jacobs “yndlings-hverdags-fonte”… 🙂 ) og den helt rigtige tekst. “Lev livet i dag – hver dag”. Et mantra han forsøgte at leve efter selv og inspirerede andre til gennem hele livet. Han ville egentlig gerne have en anden tekst på stenen, for det nåede vi at snakke om…. nemlig: “Hold kæft der er mørkt hernede”… noget der virkelig kunne få smilet frem, og præcis som vi kender Jacob, men vi tænkte det nok kun var sjovt et stykke tid, så derfor trodsede vi hans ønske og skrev det andet som var mere opløftende 🙂 Oskar og jeg er blevet enige om at vi laver en talebobbel med den sjove tekst og sætter ved siden af stenen en dag.

Jacobs sten på hans gravsted
Jacobs sten på hans gravsted med et par julehjerter fra drengene, lys til juledagene, nisser og blomster der fortsat ligger fra bisættelsen.

16.12.16

Den frygtede fødselsdag endte med at blive en god dag for os alle sammen. Jeg skrev en lille opdatering på Facebook der summerer det meget godt op, den lød sådan her:

1612: Min og Jacobs fødselsdag
1612: Min og Jacobs fødselsdag

Tusinde tak for alle lykønskningerne i går både til mig og Jacob

Som mange af jer bemærkede, var det en helt særlig dag med meget blandede følelser. Jeg blev 40 år samme dag som Jacob ville blive 46 år, kun få uger efter han sov ind. Det var svært at “glæde sig” over den dag… men jeg gjorde et forsøg sammen med familie og venner.

Det har altid været specielt, at Jacob og jeg har haft fødselsdag samme dag og 1612 vil fremover være den vigtigste dag, hvor vi mindes “far” og min soulmate ❤️

Det var vigtigt for mig, at det blev en god dag i går – primært for børnene – og det endte heldigvis med at blive en dejlig dag for os alle 3

Vi startede dagen til lækkert morgenbord hos mormor og morfar, jeg var med Oskar i skole (hvor jeg naturligvis “delte ud” ), Jacob fik besøg på kirkegården, hvor børnene åbnede fødselsdagsgaver til far, vi var ude og bowle med gode venner, spiste en dejlig middag på Italiano med alle 4 bedsteforældre og så fik jeg selskab af dejlige damer til bobler i sofaen som den perfekte afrunding af dagen

Det strømmede ind med søde beskeder hele dagen og jeg fik de skønneste gaver fra nær og fjern ❤️ Jeg skal bla. på wellness weekend tur med to skønne kvinder, dufte godt med ny parfume, høre god musik i ny Sonos højtaler, spise og drikke lækkerier, hygge i leopardplettet heldragt, nyde en ansigtsbehandling og meget mere!!! Tusinde tak

Det der med at fylde 40… hmm… det eneste jeg ved er at festen kommer senere…

God weekend til alle

Gaveregn

Det er simpelthen så overvældende, så mange der bliver ved med at sende kærlige tanker til vores lille familie. Der er nærmest ikke gået en dag, hvor der ikke har stået en form for hilsen på vores trappe foran døren, ligefra blomster, gavekurve, flasker, biobilletter, magasiner, gavekort, kasser med gaver til børnene og til vinduespudseren der pudser alle vinduerne frivilligt og signerer med en æske chokolade… det er så flot og rørende.

Først hilsner i forbindelse med Jacobs død, så ved bisættelsen, vores fødselsdag og sidst julen. Store begivenheder som har fået meget opmærksomhed fra nær og fjern, og vi er utrolig glade for den omsorg der har fulgt med. Jeg har slet ikke fået sagt tak endnu til alle dem der har sendt os flotte gaver, og det er min plan at nå dertil en dag, men indtil da så TUSINDE TAK <3

Et udpluk af alle de gaver vi har modtaget de sidste uger <3
Et udpluk af alle de gaver vi har modtaget de sidste uger <3

Høj på gode oplevelser

Vi er i fuld gang med at opleve… egentlig utroligt hvad vi har nået siden bisættelsen, men vi har nok haft brug for at tanke lidt op, og selvom det også har krævet lidt mere energi end vi egentlig har haft, har det været en god investering. Vi har været i Tivoli, julecirkus, biografen, til Basketafslutning med Charlie, haft besøg af gode venner mm.

Der tankes op med gode oplevelser
Der tankes op med gode oplevelser, her billeder fra Tivoli, julecirkus og basketafslutning.

Nu nyder vi nogle stille og rolige juledage. Oskar hygger med legekammerater og Charlie bygger LEGO og leger med alt sit nye legetøj 🙂

Charlie bygger sin LEGO-borg
Charlie bygger sin LEGO-borg i nattøj ud fra en manual på 227 sider!!!

Vi har mange gode oplevelser til gode til både resten af året og 2017.

Mangler stadig det sidste farvel

Vi har besøgt far på kirkegården flere gange nu, men hans aske er faktisk ikke begravet endnu, så den ceremoni har vi stadig til gode. Urnenedsættelsen. Jeg har ikke fået urnen endnu, så det bliver næste år vi samles i den nærmeste familie og er sammen om det. Noget jeg både ser frem til og frygter, for det er den sidste ceremoni, den sidste begivenhed, det endelige farvel… og så skal vi “videre”. Vi skal jo videre… så måske bliver det også en hjælp til at træde det første lille skridt ud i den “virkelige” verden.

En mening om “Den første…”

  1. Kære Tine.
    Hvor er det fint, hvordan du og I tackler det hele.
    Tro mig – de traditioner, I laver, kommer til at betyde meget.
    Kh
    Line

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *